برداشت هایی از بیانات امام خمینی (ره)
اولویت اوّل، خدمت به مستضعفین
میدانید که مردم این دولت را و این جمهوری را به پا کردند و آن هم، نه همهی مردم؛ این مردم پا برهنه، این بازاری و این متوسطین و این محرومین. فشار روی اینها بوده است، یعنی فشار انقلاب روی دوش این محرومین بوده. اگر در
برداشت هایی از بیانات امام خمینی (ره)
میدانید که مردم این دولت را و این جمهوری را به پا کردند و آن هم، نه همهی مردم؛ این مردم پا برهنه، این بازاری و این متوسطین و این محرومین. فشار روی اینها بوده است، یعنی فشار انقلاب روی دوش این محرومین بوده. اگر در خیابانها، در تظاهراتی که مردم کردند در زمان رژیم سابق و بعد از او در اوایل انقلاب، اگر یک کسی بررسی کرده بود میدید که در بین اینها از آنهایی که مرفهاند چند نفرند و محرومین چقدرند؟ محرومیناند که این کار را کردند. بنابراین، دولت شما دولت محرومین است، یعنی، باید برای محرومین کار بکنید. و از اموری که لازم است عرض کنم، این است که شما میدانید و ذکر هم کردید که دولت بدون پشتیبانی مردم نمیتواند کار انجام بدهد. یعنی آن دولتهایی میتوانستند بدون پشتیانی مردم انجام بدهند- که کارشان را انجام بدهند- که برای مردم نمیخواستند کار کنند؛ آنها میخواستند برای اربابهای خودشان کار بکنند، و روی آن مبنا مجهز برای آن جهت بودند. اما کاری به این نداشتند که حالا در بلوچستان چه میگذرد، در کرمان چه میگذرد، در جاهای دیگر چه میگذرد؟ به آن کاری نداشتند. و شما که میخواهید برای همه خدمت بکنید، برای چهل میلیون جمعیت، یک دولت محدود نمیتواند کار بکند، باید چهل میلیون جمعیت را در صحنه نگه دارد.(1)باید همه شما و همه ما با چشمهای باز، دلهای روشن به این توطئه ها نظر بکنیم و این توطئه ها را بشکنیم. و باز همه ما باید همان نیرو را صرف کنیم، خدمت بکنیم؛ آن هم اوّل خدمت به مستضعفین، اوّل خدمت به زاغهنشینها، اینهایی که ما مرهون آنها هستیم در پیشبرد این نهضت. این طبقهای که از همه چیز محروماند. و شما الآن گفتید که آب وقتی میخواستند ببرند، از چقدرها متر راه میبردند، شیلنگ میکشیدند و محله شیلنگ آباد شما گفتید که هست. برای اینها باید همه کار بکنند. همه دست به هم بدهند که خانه برای اینها درست بشود. چرا باید در زمستان یک عایلهای زیر چادر؟ خوب، میدانید زیر چادر، سرمای این جا نمیتواند جوابش بدهد، اینها هیچ زندگی ندارند. ثروتمندها به داد اینها برسند. اینها ننشینند آن طرف و بگویند که دولت بدهد، دولت هم باید بکند، همه باید انجام وظیفه بکنند. چرا نشستید تا همجنسها، هم دینهای شما، هم کشورهای شما در این زاغهها زندگی بکنند؟ با آن وضع فلاکت بار زندگی میکنند. به داد اینها برسید آقا. نباید حالا مثل آن وقت باشد. یک دسته آن بالاها بنشینند و تفریح بکنند و پایشان را روی هم بیندازند و لَم بدهند و مبلهای گران قیمت و بخندند به این جمعیتهای زحمتکش، و با قلم خودشان برخلاف مسیر اینها و بر وِفق خواستهای ابَر قدرتها قلمفرسایی کنند؛ ننشینند این کار را بکنند.(2)
امید آن است که رسیدگی به حال مستضعفین و مستمندان کشور که قسمت اعظم ملت مظلوم را در بر میگیرد در رأس برنامه ها قرار گیرد، و در نخستین مجلس شورای اسلامی طرحهایی جدی در رفاه حال این طبقه محروم داده شود، و از طرف دولت منتخب شما بدون مسامحه به مورد اجرا گذاشته شود تا در پیشگاه خداوند متعال، بعضی از دیون خودتان را به این طبقه عزیز- که جان خود را برای اسلام و آزادی و استقلال کشور در طبق اخلاص گذاشته و پیروزی را برای انقلاب اسلامی به ارمغان آوردند- ادا کرده باشید.(3)
طرحها و پیشنهادهایی که مربوط به عمران و رفاه حال ملت خصوصاً مستضعفین است انقلابی و با سرعت تصویب کنید، و از نکته سنجیها و تغییر عبارات غیر لازم که موجب تعویق امر است اجتناب کنید، و از وزارتخانه ها و مأموران اجرا بخواهید که از کاغذبازیها و غلطکاریهای زمان طاغوت اجتناب کنند و رفاه ملت مظلوم و عقب افتادگیهای آنها را به طورضربتی تحصیل و ترمیم کنند.(4)
من دعا میکنم انشاءالله، خداوند شماها را موفق کند، مؤید کند و کابینهای که بحمدالله شاید در طول تاریخ ما همچو کابینهای به این صحّت و به این خوبی و با این چهره های نورانی نداشتیم حالا انشاءالله، نورافشانی کنند و مردم را هم برسند بهشان و خصوصاً طبقه مستضعفین را که باید به آنها رسیدگی بشود، در هر امری از امور رسیدگی بشود، با حفظ موازین اسلامی و شرعی به همه امور رسیدگی بشود.(5)
در جمهوری اسلامی ظلم نیست. در جمهوری اسلامی این طور مسائلی که زورگویی باشد نیست. فقیر و غنی؛ نمیتواند طبقه غنی بر طبقه فقیر زور بگوید، نمیتواند استثمار کند، نمیتواند آنها را با اجر کم وادار به عملهای زیاد بکند. باید مسائل اسلامی حل بشود در این جا و پیاده بشود. باید مستضعفین را حمایت بکنند، باید مستضعفین تقویت بشوند؛ زیر و رو بشوند مستکبر باید مستضعف بشود و مستضعف باید مستکبر بشود. نه مستکبر به آن معنی بلکه باید همه با هم برادر وار در این دنیا- در این مملکت- همه با هم باشند.(6)
من از خدای تبارک و تعالی در این سال نو عظمت اسلام، عظمت مسلمین، عظمت ملت شریف اسلام را خواهان هستم. و امیدوارم که این سال نو یک سال فرح و انبساطی برای ملت ما باشد؛ همه چیزها نو بشود: اخلاق نو بشود، اعمال نو بشود، همه چیزشان نو بشود. و یک نوسازی از ایران بکنند و همه با هم دست به هم بدهند و این مملکت را بسازند. و چیز دیگری که میخواهم به ملت عرض کنم این است که توجه داشته باشند که در این ایام سال نو بسیاری از مستمندان، بسیاری از مستضعفین هستند که برای سال نویشان مثلاً نتوانستهاند آن چیزهایی را که میخواستهاند، بچه هایشان میخواستند، تهیه کنند. آنهایی که دارند به اینها کمک بکنند. و این جمعیتهایی که هستند از ایتام، از فقرا، از مستمندان، از مستضعفین، از اینها، به اینها رسیدگی بکنند تا انشاءالله خداوند سال نو را بر همه ما و بر همه مسلمین و بر همه امت اسلامی مبارک کند. خداوند به همه شما تأیید عنایت کند.(7)
اهمیت و نقش مجلس شورای اسلامی و شورای نگهبان در نظام کشور اسلامی ایران بر کسی پوشیده نیست. و انشاءالله نمایندگان محترم مجلس، سنگینی بار مسئوولیت و رسالت خود را در این امر خطیر احساس کرده و میکنند و بخوبی دریافته اند که نظام و مردم از آنان چه انتظاری دارند، که باید گفت مجموعهی خواسته ها و انتظارات اسلامی مردم از مجلس، رفع گرفتاریها و محرومیتها و دگرگونی در نظام پرپیچ و خم اداری کشور، از انتظارات بحقی است که باید آنها را جدّی گرفت. و نمایندگان محترم مجلس قبل از پرداختن به لوایح و تبصره ها و مواد غیر ضروری به فکر مسائل اصلی و کلیدی کشور باشند و بر اساس اسلام عزیز در کمیسیونها با طرح قوانین و لوایح به سمتی حرکت کنند که مشکلات اساسی کشور مرتفع و سیاستهای زیربنایی کشور در امور فرهنگی و اقتصادی و اجتماعی و سیاسی در راستای کمک به محرومین و رفع استضعاف، مدون و به مورد اجرا درآید.(8)
راهبردهای تصریحی:
1- اولویت اوّل مسؤولین باید خدمت به مستضعفین باشد.2- انقلاب و مسؤولین مرهون مستضعفین هستند.
3- طرحها و برنامههای مربوط به وضعیت مستضعفین بایستی در رأس برنامهها بوده و به طور انقلابی و با سرعت تصویب شوند.
نکته استنباطی:
1.تمام برنامهریزی و جهتگیری خرد و کلان در کشور میبایست در راستای تحقق رفاه و آسایش خاطر مستضعفین باشد.پینوشتها:
1- صحیفه امام(ره)،ج19،ص 34.
2- صحیفه امام (ره)،ج11،صص 17 و 18.
3- صحیفه امام (ره)،ج12،ص 362.
4- صحیفه امام (ره)،ج12،ص364.
5- صحیفه امام (ره)،ج15،ص 125.
6- صحیفه امام (ره)،ج6،ص 461.
7- صحیفه امام (ره)،ج12،صص 200 و 201.
8- صحیفه امام (ره)،ج21،صص 50 و 51.
گرد آوری: مؤسسه فرهنگی هنری قدر ولایت، (1390)، سیره سیاسی حضرت امام خمینی (ره)(5)، اصل مردمداری و رعایت مصالح و منافع مردم، تهران: مؤسسه فرهنگی هنری قدر ولایت، چاپ اول
مقالات مرتبط
تازه های مقالات
ارسال نظر
در ارسال نظر شما خطایی رخ داده است
کاربر گرامی، ضمن تشکر از شما نظر شما با موفقیت ثبت گردید. و پس از تائید در فهرست نظرات نمایش داده می شود
نام :
ایمیل :
نظرات کاربران
{{Fullname}} {{Creationdate}}
{{Body}}